روشی در علم و تحقیق به نام شهود (برای آنها که در زیاراتشان هم سراغ از دانایی میگیرند)
رهنمودهای آیة اللّه محمد تقی آملی رحمهالله به آیتالله جوادی آملی حفظهالله
در سال تحصیلی 35 ـ 1334(هـ.ش) پس از بهرههای فراوان از محضر اساتید
عظیم الشأن، به ویژه آیة اللّه شیخ محمد تقی آملی خدمت ایشان رسیدم تا از محضر او برای
عزیمت به حوزه علمیه قم اجازه بگیرم و نیز رهنمود خواستم که چه درسی را بخوانم و چگونه
تحصیل کنم.
ایشان در آغاز درباره حوزه علمیه قم بسیار ابراز علاقه و از قوّت آن تعریف و تمجید کردند و سپس فرمودند: هجرت و قصد مبارکی است؛ زیرا در کنار قبر فاطمه معصومه (علیهاالسلام) و دیگر علمای ربّانی، فیوضات الهی فراوان است. کنار قبر بزرگان بحث کردن، درس گفتن و درس خواندن با برکات عینی همراه است؛ آنگاه این جمله را اضافه کردند: شاگردان ارسطو بر آن بودند در بحثها هر وقت مشکل علمی برای آنها پیش میآمد، بحث را در کنار مزار ارسطو مطرح میکردند و عقیده داشتند که بحث کردن در کنار قبر ارسطو برکات غیبی دارد و خدای متعالی امداد میکند و این چنین هم مشاهده میکردند!
قبور بزرگان دینی نیز منشأ خیر و برکت است و نظر ایشان این بود که گذشته از بارگاه ملکوتی کریمه اهلبیت، حضرت فاطمه معصومه (علیهاالسلام) که در قم است، قبور بسیاری از علما و اولیای بزرگ در قم است که در جوار آن قبور نیز برکات الهی تعبیه شده است. مرحوم میرداماد نیز در قبسات آورده که شاگردان ارسطو برای حل مسائل عمیق علمی فلسفی کنار قبر ارسطو میرفتند و بحث میکردند و آن مسائل عمیق بر ایشان روشن میشد. (مهر استاد (سیره علمی و عملی آیتالله جوادی آملی)،نشر اسرا، صفحه 94)
مطلب مرتبط: نیز ر.ک به "مدرسه وادی السلام" ( وب طلبه-دانشجو در مدار نجف)
یک ایده یک پیشنهاد: دقتی در زیارت قبور به مثابه مدرسهای برای یادگیری و اندیشهورزی
به ما گفتند که این زیارتها تنها برای ثواب نیست، خیلی از این بزرگان ما شاگردان قبرستان بودند، از آنها سؤال میکردی این حرف را از کجا یاد گرفتید؟ چه کسی به شما گفته است؟ میگفتند قبرستان. آدم قبرستان میرود برای اینکه برای پدر و مادرش طلب مغفرت کند یا خودش چیزی یاد بگیرد؟ گفتند برای پدر و مادرت طلب مغفرت کن، برای مؤمنین طلب مغفرت کن که حمد و سوره و آیات و اینها را میخوانی برای آنهاست، اما خودت هم یک دعا کن، با آنها حرف بزن، به آنها قسم بده، به آنها بگو شما را به «لا اله الا الله» قسم بگویید آنجا چه خبر است؟ این یعنی چه؟ «یَا أَهْلَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ بِحَقِّ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ کَیْفَ وَجَدْتُمْ قَوْلَ لَاإِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مِنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ» [14] ای «أَهْلَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ» شما را به «لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ» قسم بگویید آنجا چه خبر است؟ این مدرسه است. آدم برود قبرستان و برگردد چیزی یاد نگیرد خسارت است. آن دعاها و طلب مغفرت به این علت است. اینکه میبینید مرحوم آقای قاضی و بزرگان بخشی از عمر را شبانه روز در قبرستان میگذراندند همین بوده، مدرسه است. اینچنین نیست که ما بگوییم «کانرا که خبر شد خبری باز نیامد» [15] خیر، آن را که خبر شد خبری هم باز آمد، حالا ما نتوانستیم استخبار کنیم، بالأخره این حرفها هست. به ما گفتند که زیارتنامه بخوانید ـ حالا درباره اهل بیت و اینها که حسابشان جداست ـ زیارت وارث بخوانید سایر زیارات بخوانید.(درس خارج فقه آیت الله جوادی آملی – مبحث بیع-920710)